Relaties en hoogbegaafdheid | Relatietherapie

Hoogbegaafdheid stelt de relatie op een bijzondere manier op de proef. Het is een extra uitdaging die voor beide partners zowel een zorg als een zegen kan zijn.

Hoogbegaafdheid maakt dat je vaak sneller, en anders denkt dan anderen. Je brein functioneert vaak op meerdere bandbreedtes, en je denkt als het ware in meerdere dimensies.

Vaak heb je al op jonge leeftijd momenten van ‘anders zijn’ en eenzaamheid gekend. Veel mensen met hoogbegaafdheid lopen sinds hun kindertijd rond met gevoelens van miskenning en onbegrip.

Deze ervaringen uit je eerste levensfasen werken vaak door in latere relaties. Juist in de partnerrelatie komt dit extra naar voren. Misschien moet jij vaak de meer ‘volwassene’ zijn. Je trekt het gewoon niet dat je iets steeds opnieuw moet uitleggen aan je partner. Wat voor jou volkomen logisch is leidt toch steeds weer tot een strijd. Openlijk of juist onderhuids.

Zo raak je (te) vaak verstrikt in argumenten en discussies

Als jij samen bent met iemand met hoogbegaafdheid, dan loop je ook tegen een specifieke problematiek op. Misschien voel jij je ook regelmatig niet begrepen en eenzaam. Mogelijk heb jij ook het gevoel dat sommige issues onbespreekbaar zijn.

Je partner kan arrogant en stoïcijns over komen of juist heel onzeker. Hoe verhoudt jij je daar dan weer toe? Voel jij je onzeker omdat je de mond wordt gesnoerd? Wil je je op een andere manier bewijzen? Misschien speelt er ook nog iets heel anders.

In de dynamiek van de relatie is het de kunst om volwassen en liefdevol om te leren gaan met dit bijzonder aspect van jullie relatie. Leren hoe IQ het EQ kan versterken.

Het is fijn om dan met iemand in gesprek te zijn die snel kan schakelen. Iemand die niet vreemd opkijkt van onverwachtse invalshoeken en juist van meerdere perspectieven kan kijken. En interventies – indien nodig – graag onderbouwt met een stevig stuk theorie.

Ik kijk daarom graag mee met jullie hoogbegaafdheidsvraagstuk in de relatie. Voor meer informatie of het maken van een afspraak: edward@propioforsa.nl of 06-51252428