Relatietherapie: verschillende culturen in relaties

Liefde houdt niet op bij de landsgrenzen. Soms wordt je verliefd op iemand uit een andere cultuur, een ander land. Als dat tot een relatie leidt, dan kan dat een goudmijn zijn; twee verschillende rivieren komen samen en vormen een nieuw eigen stroom. Als verschillende culturen elkaar weten te stimuleren, dan heb je synergie. Je hebt samen ‘best of both worlds’. Dit is een enorme rijkdom. Je kunt daar lang van genieten en oud mee worden.

Er is ook een andere kant van de medaille. Je spreekt soms beide een andere taal. Je begrijpt elkaar soms minder goed in de non-verbale aspecten van de taal. Wat voor de een vanzelfsprekend is, is voor de ander ondenkbaar.

Als een van jullie het land van herkomst heeft achter gelaten, dan kan hij of zij bovendien heimwee hebben. Heimwee heeft ook effect op de relatie.

Ongemerkt kun je van elkaar verwijderd raken.

Je houd van je geliefde – maar tegelijk ben je verbonden met jouw land en cultuur van herkomst.

Je voelt je gespleten in je loyaliteit.

Ben je bereid de brug over te gaan van vertrouwen? Kun je je opnieuw open stellen voor het andere, het vreemde uit de andere cultuur, met andere normen, waarden en wetten?

Een liefdesrelatie is ook een kunst om te leren reizen in het land van de ander. En zo samen verder te trekken in tocht door het leven.

Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn in een relatie verschillende culturen samen te brengen. Ik weet ook hoe rijk het is als het lukt.

Ik ben graag jullie reisgids.

Neem hier contact op voor een afspraak.