Te vaak ruzie? Relatietherapie

Ruzie in de relatie komt in elke relatie voor. Het is normaal en zelfs heel gezond om van tijd tot tijd ruzie te hebben.Net als een stevige onweersbui met regen, kan een stevige ruzie de boel even opfrissen. Je hebt gezegd wat je wilde zeggen. De lucht is weer opgeklaard. De gezonde ruzie is een uiting van passie en respect.

Je hebt ook andere vormen van ruzie. De steeds terugkerende, vermoeiende discussies. De dialogen waarin je vastloopt. Je weet van te voren al hoe het gaat en toch kom je er weer in terecht. Je bent ermee klaar en toch overkomt het jullie weer. De energie lekt weg. Relatietherapeut Sue Johnson noemt dit ‘duivelse dialogen’.

De ruzies lijken een vast patroon te worden. In de plaats van een goed, volwassen gesprek vormen de steeds terugkerende ruzies een rode draad. Ongewenst en steeds opnieuw. Beschadigend.

Je doet elkaar, vaak ongewild en soms ook bewust pijn.

De relatie is nu een voortdurend gevecht van aantrekken en afstoten. Het draait om toegeven en gelijk krijgen. Winnen en verliezen.

Het is jammer, want terwijl je ook van elkaar houdt, er komst steeds meer ruis. De liefde vertroebelt. Wat doe je? Hoe ga je op een constructieve manier samen de strijd aan? Hoe kun je zo leren strijden dat je de liefde en verbinding weet te winnen? De confrontatie die niet verwijder, maar juist de relatie verdiept en versterkt.

Dat betekent het doorbreken van de gefixeerde patronen. Met een constructieve strijd ga je de confrontatie vol aan, alleen het is strijden met open vizier. Je leert beide opkomen voor je grenzen. Je leert stelling nemen, maar ook denken in oplossingen voor jullie samen. Je leert zeggen waar het op staat, maar ook luisteren wat de ander werkelijk wilt zeggen.

Het gaat niet meer om een voortdurende eigen gelijk, maar om wederzijds begrip en respect. Echt gehoord worden. Goed ruzie maken is een kunst. Deze kunst kun je leren. Dit betekent het leren aangaan van de liefdesstrijd. De strijd waarmee je de relatie verdiept en de liefde wint. Dat is jouw keuze.

Wil je weten hoe? Mail direct via edward@propioforsa.nl of bel op 06-51252428