Rituelen

Het leven heeft rituelen nodig. Momenten die belangrijk zijn kan je markeren met een ritueel. In een rituele handeling krijgen gebeurtenissen een diepere betekenis. Soms geef ik mensen de opdracht om zelf een ritueel te ontwerpen om afscheid te nemen. Bijvoorbeeld het afscheid van een ongeboren kind. Het kan ook gebeuren dat je als jong kind één van je ouders hebt verloren of een andere dierbare uit je naaste omgeving. Dan kan het belangrijk zijn om als volwassene alsnog afscheid te nemen via een eigen ritueel. Na de afronding kan het leven vervolgens weer vol worden toegelaten.

Ook in een relatie kunnen thema’s spelen die vragen om een ritueel. Soms staat niet genomen rouw in de vorm van onverwachts verlies een open verbinding onbewust in de weg. Samen een ritueel bedenken en uitvoeren zorgt ervoor dat het gemiste weer een plek krijgt.

Een aantal jaren geleden vroeg een jong liefdespaar mij om samen een ritueel te bedenken voor hun huwelijk. Zij wilden trouwen op een stuk land in een onherbergzaam gedeelte van de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Het werd een prachtig huwelijk samen met vrienden en familie. Voorafgaand aan hun huwelijk ben ik met hen een proces gegaan waarin we ook gezocht hebben naar de diepere lagen in hun relatie, naar hun systeem van herkomst en de thema’s die hen ten diepste met elkaar verbinden. Alhoewel deze relatie niet in crisis was zou je wel kunnen zeggen dat we ook een relatietherapie traject zijn gegaan om de diepere verbinding tussen deze jonge mensen meer zichtbaar te maken. Elementen uit dit onderzoek kwamen allemaal terug in het ritueel.

Afgelopen jaar werd ik opnieuw door een paar benaderd om een huwelijksritueel met hen vorm te geven. Het is een intensief proces waarin ik elementen uit de relatietherapie inzet om samen in een creatief proces tot een passend ritueel te komen. De bruidegom haalde veel inspiratie uit het sjamanisme, de bruid werkt met paarden. Deze elementen kwamen beide terug in hun ritueel dat plaatsvond in een bijzondere paardenstal. Heel rijk en bijzonder om dit te mogen doen. Je kan meer over dit ritueel nalezen in de referentie van Jeroen van Dam.

IMG_5117 stal Margery

Als jij of jullie graag een moment in jullie leven willen markeren met een ritueel dan zijn jullie van harte welkom. Neem gerust contact op om te bespreken hoe ik met jullie hierin kan ondersteunen.